Биолозарите се нуждаят от по-голямо подпомагане и информация

Това сочи доклад на Института по аграрна икономика

Липсата на подпомагане за биологичното винопроизводство и недостатъчна информация за използването на европейските фондове са основни проблеми, които имат биологичните лозарите.Това става ясно от доклад, посветен на биологичното винопроизводство. Изследването е направено от Института по аграрна икономика. България има силни традиции в лозарството. След приемането ни в ЕС започва политика за екологично чисти храни и напитки. Така все повече лозари и винари се насочват към биологичния сектор, обясняват учените. У нас делът им все още е много малък, но страна ни има отлични условия за развитие на този сегмент. Франция е водеща в тази област, но според специалисти България разполага с мозайка от тероари, всеки е със специфични характеристики на почва, климат и традиции в оглеждането на разнообразни сортове лозя. Като цяло най-добро биологично грозде може да бъде произведено в Североизточния район, където има силни традиции в избите в Любимец, Харманли, Ивайловград. Много добри резултати дават също и около Видин, например. При отглеждането на лозето трябва да се спазват изискванията на ЕС за биологично грозде“, каза гл. ас. д-р Десислава Тотева от Института по аграрна икономика.

Докладът анализира и трудностите, свързани със сертифицирането и етикетирането на биологичното вино. „Голяма част от произведеното биологично вино на пазара е със специалното обозначение за биологичен продукт, но всъщност контролът от държавата дали е поставено правилно или не това обозначение, трябва да се засили и да се прекрати фалшифицирането на продуктите, т.е да не се слага на конвенционално произведено вино обозначение за био“, коментира Тотева.

Основен извод в изследването е, че страната ни има голям потенциал за биологичното производство на грозде и вино, въпреки трудности на сегмента. За този факт допринасят отличния вкус на българските сортове грозде, по-ниските му продажни цени и стриктното спазване на изискванията за биопроизводство, уверяват учените от Института по аграрна икономика. Според тях е необходимо по-голямо подпомагане на биолозарите.


Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.