Биоземеделието в България - let it be

За последните 7 години, площите за биоземеделие в рамките на ЕС са скочили с над 35 %

Българска Асоциация Биопродукти {БАБ}, съвместно с експерти от МЗХГ и ДФЗ и в рамките на станалата ежегодна кампания за популяризиране на биологичното производство в България, ще  посетят утре 26 юни община Ивайловград, където ще се срещнат с местни биоземеделци и убедени потребители на биологична храна.   

Срещата ще бъде в 11:00 ч. във фоайето на Детски комплекс Ивайловград, където освен разяснителна кампания относно различни аспекти на биопроизводството в България, присъстващите ще имат възможността да задават и своите конкретни въпроси към експертите. 

За последните 7 години, площите за биоземеделие в рамките на ЕС са скочили с над 35 % , сочат данни на Евростат, като сред  държавите членки с най-голям дял на биоземеделието са Австрия  с 23,4% от общата използвана земеделска площ, Естония -19,6% и Швеция -19,2%, следвани от Италия -14,9%, Чехия - 14,1%, Латвия - 13,9% и Финландия-11,4%.

„Когато в Европа се говори за Зелена сделка, а в Европарламента се готвят да гласуват  25%  биологични площи в рамките на общността до 2030 година, е някак си обидно слънчева България да е с едва 4-5% биопроизводство“, твърди председателят на БАБ Албена Симеонова.  Според  нея именно такива разяснителни кампании  ще обърнат тренда в полза на биологичната храна, което пък в такива пандемични времена би засилило имунната система на потребителя.

 

 

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.