ЕС с нови правила за биосектора

От следващата година в Европейския съюз влиза така нареченият Основен закон за биоземеделието

От 2021 година в биоживотновъдството в Европейския съюз ще важат нови правила, решиха държавите членки. В повечето предписания има само малки промени, особено за говедата и свинете. По-значителни са нововъведенията в птицевъдния сектор.
 
От следващата година в Европейския съюз влиза така нареченият Основен закон за биоземеделието. Публикуваните сега в Брюксел нови правила дават на фермерите възможност да се запознаят с новите изисквания и да адаптират своите стопанства.
 
 
За говедата е определено, че през първите две години до 2023-та, 60 процента от фуража трябва да са или от собствено производство, или от най-близката околност. След този преходен период задължителният дял ще се увеличи на 70 на сто.
 
 
pig
 
При свинете той ще бъде 30 %, както е и досега. Това означава, че ще се намали вносът на органично отгледани фуражи и ще се стимулира местното производство. Освен това е предвидено, че след 2035 година всички животни в една биоферма трябва да са родени и отгледани в такава. Що се отнася до общите площи за говеда и свине, те остават без промяна. В новите правила е записано единствено, че минимум половината площ от откритото пространство, предоставено на свинете, трябва да е с твърда настилка. Досега нямаше такова предписание, а за прилагането му фермерите ще имат 8 години.
 
hen
 
Новостите в птицевъдството се отнасят най-вече за предоставеното на животните пространство. Въвежда се „веранда”, която представлява покрито и оградено пространство, достъпно през цялото денонощие и разполагащо с прясна вода. Преходният период е три години. За първи път се определя и броят на нивата, на които се отглеждат биоптици. При кокошките носачки се дава възможност за изграждане на две допълнителни нива над пода, до които птиците да имат свободен достъп.
 
yard
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар